Gelukkig zijn is zo simpel, maar simpel zijn zo moeilijk
.

BLOG

Elke twee weken verschijnt hier een nieuw blog, artikel of iets anders leuks dat wij met jullie willen delen

'SIMPEL ZIJN' VOELDE VOOR MIJ ZO COMPLEX 
Blog door Annerieke Hut 08-10-2019

Simpel ZIJN: wat roepen deze woorden bij je op? 
Een aantal jaar geleden zou mijn reactie geweest zijn: “SIMPEL, dat klinkt niet heel uitdagend of veelbelovend. En gaan we dan SIMPEL zitten zijn? Of wat gaan we dan precies doen?” Ik zou niet gelijk geweten hebben wat ik er me bij voor moest stellen. Als twintiger en begin dertiger stond ik namelijk vooral veel in een soort actiestand. Ik was hard aan het werk op alle fronten en wilde het zo goed mogelijk doen. Ik wilde het bijvoorbeeld goed doen op mijn werk, daar veel leren en steeds beter worden. Ik wilde op sociaal vlak overal bij zijn en niets missen. Ik wilde het leuk hebben in mijn relatie. Daarnaast was er nog het huishouden, regelmatig willen sporten, gezond leven, aandacht besteden aan mijn uiterlijk etc. 

Veel van wat ik wilde lukte ook, door er maar hard voor te werken. Niet dat ik daar echt van genoot, want dan was ik alweer bezig met het volgende. Toen ik vervolgens kinderen kreeg nam de druk alleen maar toe, want er was nog meer te doen en nog minder tijd om bij te komen. Zo SIMPEL vond ik het allemaal niet en ook niet altijd even leuk.

Ik was dus vooral veel bezig en stilstaan deed ik maar weinig. Hoe tegenstrijdig, want als lichaamsgerichte therapeut leerde ik cliënten juist stil te staan bij hun lichaam en hun gevoel. Ik deed bijvoorbeeld oefeningen om ze bewust te laten kiezen tussen wat ze wel of niet wilden, leerde ze grenzen aangeven en ontspannen door onder andere ademhalingsoefeningen. Kortom ik wist het belang van het luisteren naar je lichaam, van met de aandacht in het hier en nu zijn en van handelen vanuit je gevoel in plaats vanuit je hoofd. Ik wist hoe het moest; alleen paste ik het zelf lang niet altijd toe.  

Achteraf gezien vond ik het Simpel ZIJN moeilijk. Ergens ging ik door mijn manier van doen weg bij mezelf. Door bezig te blijven, maar door te gaan, hoefde ik maar weinig stil te staan bij mijn onderliggende patronen (bijv. perfectionisme), hoefde ik niet zo te voelen wat ik spannend of lastig vond, hoefde ik ook niet te voelen wat ik misschien wel miste (verbinding). 

Er is inmiddels veel veranderd in mijn leven. Ik ben de reis met mezelf aangegaan; door mijn patronen en overtuigingen onder ogen te komen, stil te staan bij wat ik moeilijk vond om te voelen (en soms nog vind) en ook te zoeken in mezelf naar wat ik dan wel wil, wat mijn verlangens en wensen zijn. Ik leerde mijn binnenwereld beter kennen en besefte het belang van wat hier leeft en gebeurt er te laten ZIJN. Hierdoor kan ik er zelf namelijk ook meer ZIJN, gewoon zoals ik ben. 

Onder andere door letterlijk te vertragen en te luisteren naar wat mijn lichaam mij te vertellen heeft over hoe het met me gaat, ben ik nu veel beter in staat om Simpel te ZIJN. En wat een fijne gewaarwording is dat! 

Simpel ZIJN is voor mij; 

·      bewust met de aandacht in het hier en nu zijn

·      luisteren naar en stilstaan bij de signalen van mijn lichaam

·      onder ogen komen wat er is en dealen met de omstandigheden die er zijn

·      verbinding met mijzelf en wat ik wil vanuit mijn hart

·      ruimte voor soms ook gewoon even niets. 

Hierdoor kan ik veel beter genieten van de kleine mooie dingen om ons heen, ervaar ik meer rust en ruimte en sta ik veel minder in mijn actiestand. Het maakt me een stuk gelukkiger. 

“Gelukkig zijn is zo simpel, maar simpel zijn zo moeilijk”.

Deze quote onderschrijf ik helemaal. Nu ik veel beter Simpel kan ZIJN, wordt gelukkig zijn een stuk simpeler.